Lehed

teisipäev, 8. mai 2018

100 km koduvallas II: Põrgupõhja punker

Oma teise kõndimisaktsiooni Märjamaa vallas tahtsime teha natuke põnevamaks. Valisime sihtkohaks Põrgupõhja punkri ning teejuhiks ellujäämisinstruktor Toomas Tõnissoni. Punkri juurde jõudnud, saime põgusa sissejuhatuse metsavendlusesse.
Lisaks ajaloolistele faktidele saime teada ka seda, millised tingimused peavad olema täidetud, et metsas ellu jääda ning miks see just nii on.
Pisut hiljem saime juba teadmisi praktikasse rakendada. Tegime üles lõkke, rääkisime kehasoojuse hoidmise ning vee tarbimise vajalikkusest.
Seejärel proovisime juba ise, kuidas lihtsate vahenditega sooja saamiseks tuld teha: esialgu poest saada oleva ...
... ning seejärel juba käepärase metsakraamiga.

Kuna ainult soojusest jääb väheks, praktiseerisime ka lõkkel küpsetamist ja kõhu täitmist :)

 Lõpuks said kõikvõimalikud ettevalmistused tehtud ning võisime hakata liikuma - teadupoolest annab ka see sooja!
Plaan oli teha väike matk rappa ja tagasi, õppides seejuures ka kaardil orienteeruma. Esialgu kulges meie tee mööda metsasihte.
 
 
Aeg-ajalt tegime pause, et end kaardil üles leida.
Lõpuks jõudsime ületamist vajavate kraavideni. Kuna sihi puhtana hoidmiseks oli hiljuti puid langetatud, oli sillaehitusmaterjal käepärast võtta. Usinamad asusid kohe asja kallale.
 

Sillake koos käsipuuga valmis kiiresti.
 
 
Kraavidest saime seega kuiva jalaga üle. Edasi läks aga maastik väga märjaks ja soiseks. Pärast mitmeid katsetusi ja pikka kaalumist otsustasime, et meie varustus ei ole piisav raba peale minemiseks ning peame sel korral siiski tagasi pöörduma.

Sedapuhku jäi läbitud kilometraaž oodatust umbes poole väiksemaks, kuid tuli tõdeda, et vahel on sihtpunkti jõudmisest olulisem kogemuse saamine ja teekond ise :)
Praeguseks on läbitud 11,4 kilomeetrit sajast. Järgmine aktsioon leiab aset juba 12. mail: matkame Vaimõisast Varbolasse. Löö sinagi kampa! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar