reede, 8. juuni 2018

Germo tervislikud snäkid

Kolmapäeval, 16. mail oli noortekeskuse puhkeruum ja köök saginat täis - toimus tervislike snäkkide töötuba, mille valmistas ette ja viis läbi Märjamaa noortekeskuse noor Germo koos Märjamaa Perearstikeskuse pereõe Marika Tomsoniga.
Üheskoos valmistati kõike head-paremat ning üksteise järel valmisid tervislikud trühvlid,
küüslauguleivad,
dipikaste sinihallitusjuustuga,
lavaširullid
ja karulaugupesto, mille valmistamine osutus suuremaks väljakutseks kui arvasime :)
Toidud valmis, katsime laua ja rääkisime natuke tervisejuttu ka. Saime teada, mis on taldrikureegel ja kuidas selle järgi valida, mida ja kui palju igal toidukorral oma taldrikule tõsta. Jõudsime järeldusele, et kõike võib süüa, aga mõistlikus koguses. Oluline on süüa rohkem värsket, magusaga tuleb aga osata piiri pidada.
 

Germo kommentaar:
Mulle meeldis väga osa võtta sellest töötoast ja meeldis see keskkond, mis koos oli. Me tegime küüslauguleibasid, šokolaadipalle, panime lauale erinevaid juurvilju, tegime dipikastme, tortillarulle, kus sees oli merevaik, paprika, singitükid, kurk ja maitsekooslus oli super! Mulje oli hea, olid toredad toiduspetsialistid, kes oskasid öelda, mida kuhu panna ja erinevaid õpetusi anda. Osaleks hea meelega ka järgmine kordki.

Toidud, mida katsetasime:

Tervislikud trühvlid
Retsepti leiab siit.

Küüslauguleivad
Lõikasime leiva kangideks, maitsestasime küüslaugupulbriga ja küpsetasime ahjus valmis.

Dipikaste sinihallitusjuustuga
Vaja läheb:

  • 50 g sinihallitusjuustu
  • 100 g hapukoort
  • 1 spl peenestatud murulauku
  • musta pipart

Valmistamine:

  • Peenesta juust kausis kahvliga.
  • Lisa juustule pipar, hapukoor ning murulauk.
  • Sega ained ühtlaselt kokku.
  • Kalla kaste serveerimisnõusse.

Serveeri koos porgandi, kurgi, paprika, lillkapsa ja selleriga.

Lavaširullid
Makraga

  • 1 suur õhuke lavašš
  • 1 karp Merevaiku (suitsulõhega)
  • lehtsalatit
  • 1 pakk makrapulki
  • 1 tops kodujuustu
  • 1 suur paprika

Singiga

  • 1 suur õhuke lavašš
  • 1 karp Merevaiku (tavaline või maitsega, meie kasutasime Maasdami juustuga)
  • lehtsalatit
  • 1 karp pitsakatet (sobib ka tavaline sink, tükeldatud)
  • 1 pikk kurk
Valmistamine:

  • Laota lavašš lauale.
  • Määri sellele õhuke kiht sulatatud juustu ja kata salatilehtedega.
  • Tükelda/ viiluta täidisained ning puista salatilehtedele.
  • Keera lavašš tihedalt rulli ja lõika tükkideks. Vajadusel kinnita tikuga. Lase hea maitsta! :)
Karulaugupesto retsept vajab meil täiustamist, seega seda hetkel ei lisa.

Kellel aga on häid mõtteid, kuidas tervislikust kraamist midagi head teha, võib rõõmuga ka meiega jagada! :)

Tervislike snäkkide töötuba Varbolas

26.oktoobril, reede õhtu möödus Varbola noortel tervislike snäkkide tegemisega. “Mis see on? Appi, avokaado?! 🤭  mina seda küll ei söö! “ ...