kolmapäev, 31. oktoober 2018

Noortepäev - snäkkide töötuba

Laupäeval, 27. oktoobril oli Märjamaa noortekeskuses noortepäev. Toimusid erinevad töötoad ja võistlused, muuhulgas tehti palju maitsvaid ja tervislikke snäkke: kaerahelbeküpsiseid, banaani-kaerahelbe pannkooke, toormoosi, makra- ja lavašikrõpse ning dipikastet. Noored lõid usinasti kaasa.
Makrakrõpsud osutusid üllatavalt populaarseks vahepalaks. Õnneks on neid lihtne teha - harutad makrapulgad lahti, teed väiksemaks ja laotad ahjupannile. 6 minutit pärast 200-kraadises ahjus küpsemist ongi maitsvad krõpsud valmis!
Teiseks huvitavaks üllatajaks olid lavašikrõpsud.  Nende tarbeks võeti ette tortillapõhjad, pintseldati oliiviõliga, raputati üle maitseainete ja parmesani juustuga ning pandi ahju samal viisil nagu makrakrõpsudki.
Krõpsude juurde sobis hästi kreeka jogurtist, küüslaugust ja ürtidest kokku segatud dipikaste.
Kaerahelbeküpsiseid tehti alloleva retsepti järgi:
2 banaani
2 dl kaerahelbeid
1 spl mett
1 tl kaneeli
rosinaid
jõhvikaid
Pannkoogid on alati minev kaup, sel korral tegime neid pisut teisiti - ilma valge jahu ja suhkruta. Taignasse läks 1 dl kaerahelbeid, 1 muna, banaan, kreeka jogurt ja õli. Pannkookide peale sobis kenasti marjadest tehtud toormoos, millel magustajaks vahtrasiirup.

Kaerapannkoogid

30. oktoobril oli Sipa noortetoas kolmas tervislike snäkkide töötuba ja seekord küpsetasid lapsed kaerajahust pannkooke.
Kuuma pliiti peljati pisut, kuid küpsetajad olid tublid ja said kenasti hakkama.
Hiljem istusime kõik, ka need, kes ei soovinud küpsetada, koos laua taga ja sõime kooke nii vaarika- kui ka maasikamoosiga.
 
 



teisipäev, 30. oktoober 2018

Sügisene matk Sipa pärna juurde

25. oktoobril matkasime Sipa noortetoa juurest 7 vapra lapsega vaatama sügisest Sipa pärna.
Teel olles sai lauldud laulu "Kui sul tuju hea..." ning tuju oli meil kõigil tõesti hea. Kilomeetrid möödusid koos olles, lauldes ja lihtsalt vesteldes kiirelt ning peab tõdema, et ligi 2-tunnine matk oli seda väärt, sest pärn oli tõesti ilus.
Pärna juures tegime ühispildi ning ühe päevinäinud sildi külge sidusime ka omanimelised õhupallid.
 
 
Meie matka pikkus oli 6,1 km ja seega, eneselegi üllatuseks, sai selle matkaga täis täpselt 100 kilomeetrit koduvallas matkamist. Jee! :)
 

Ujuda on lahe!

Kolmapäeval, 24. oktoobril oli noortel projekti raames võimalus külastada tasuta Märjamaa ujulat. Seda võimalust kasutati viletsa ilma kiuste päris usinalt :)
Pildiotsingu märjamaa ujula tulemus
Pilt Märjamaa ujula kodulehelt - kuna ujulas viibis ka teisi külastajaid, pidasime paremaks fotosid mitte teha.

Matk Veliselt Sillaotsale ja tervisliku toidu kasvatamine

Teisipäeva, 23. oktoobri hommikul sõitsime Velisele. Jalutasime kiriku juurest Kiigesaarele.


Sammusime üle rippsilla ja lootsime ka kiike proovida, aga kahjuks oli see lukku pandud - ilmselt turvalisuse kaalutlustel.

Me ei lasknud end sellest heidutada. Avastasime lähedalt trossraudtee ja proovisime järele - täitsa hästi töötas ja lõbus oli ka! Kes sõita ei tihanud, sai teistele kaasa elada :)







Kui kõik soovijad proovisõidu tehtud said, seadsime sammud Sillaotsa talumuuseumi poole.
Ilmaga läks meil päris hästi - vaid mõne tiba saime vihma. Korralikumalt hakkas sadama siis kui Sillaotsale jõudsime, aga see meid enam ei seganud.
Sillaotsal võttis meid lahkelt vastu muuseumipedagoog Liivi Miil. Rääkisime sellest, kuidas tervislik toit kasvab ning lapsed said oma teadmised teraviljadest proovile panna.

 Muuhulgas lugesime üle, mitu tera võib saada ühest muldapandud terast :)

Teraviljad tuttavaks saanud, läksime tuppa karaskit tegema.

Kui karask ahju läks, ootas meid maastikumängu moodi ülesanne, mis juhatas meid läbi leivavilja saamise raske teekonna: kõigepealt vaatasime, kuidas vili kasvama pannakse.
 Siis tutvusime rehepeksu ajalooga. Saime teada, et vanasti peksti vilja vartadega, veidi hiljem juba ehituselt keerulisemate kootidega.
 Kes soovis, sai rehepeksu proovida.
 Seejärel tutvusime tuulimasinaga,
 jahvatasime käsikiviga jahu
ja nägime Eesti vanimat rehepeksumasinat.
Masinad vaadatud ja mõned järelegi proovitud, oli aeg vaadata, mis ahjust välja tuli :)
Soe ja maitsev karask kadus laualt kiiresti. Seejärel saime veel mõistatada, milleks üht või teist kaasaegsemat või vanemat toidunõud või söögiriista kasutati.


Oli vahva päev ja osalejad kiitsid :)
Kõndimist oli Kiigesaarelt Sillaotsale ning maastikumängus kokku 6,3 km jagu.
Kokku oleme nüüdseks kõndinud tervelt 93,9 km! :)

Tervislike snäkkide töötuba Varbolas

26.oktoobril, reede õhtu möödus Varbola noortel tervislike snäkkide tegemisega. “Mis see on? Appi, avokaado?! 🤭  mina seda küll ei söö! “ ...